reede, 17. jaanuar 2020

Kodu- ja vabaõppest Pam Laricchia

Viimasel ajal tuleb youtube kanalil mõnda videot vaadates rekaalmiks pidevalt MasterClass pakkumisi – ulmekirjanik ja koomiksiautor Neil Gaiman ütleb ühes traileris: ... hakkake kuskilt peale, hakkake valest kohast. Ja alustage vigade tegemisest („Loodan, et teete sel aastal vigu. Kui teete, siis tähendab see, et olete proovinud, õppinud, elanud, end tagant tõuganud, muutnud end ja oma maailma ning mis kõige tähtsam - olete midagi teinud.“)

Kui palju teooriat ka ei oleks endasse pandud, tuleb kodu- ja vabaõppel ikka alustada vigade tegemisest ja omaenda teekonna paika panekust. Kool hindab vigasid ebarahuldava hindega. Kodusel õppel on võimalus õppida vigasid mitte kartma ja nendega arvestama. 

YouTube kaudu saab vaadata Pam Laricchia tehtud podcaste vabaõppe teemal (Living Joyfully with unschooling). Esimene oli 2017 aastal ja eile ilmus järjekorras 210. Pam Laricchia diktsioon on äärmiselt selge ja hästi arusaadaav. Siin räägivad kõik need, kes on kirjutanud raamatuid oma pere vabaõppest, räägivad praegused vabaõppurid, annavad nõu juba suureks kasvanud vabaõppurid. Mitmeid kordi räägitakse lahti algajate koduõppurite muresid ja vanemate hirme. Kuulake kindlasti deschooling intervjuusid, sellest, kuidas jääda koolist vabaõppele ja kuidas minna vabaõppelt kooli, üha uuesti need muret tekitavad ained ja suhtlemine ning hästi palju erinevaid perekondi ja lapsi....kes kõik on alustanud vigade tegemisest, püüdnud kodus kooli teha jpm.

Siin on sissejuhatuseks esimene osa:




Deschooling - ehk kuidas on vaja kooliprotsessiga seotud uskumused ja harjumused endast eemale heita:





Nõu annavad täiskasvanud vabaõppurid:



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar